Nádraží Faller (212107) v N (1:160)

22.12.2014 22:30

Stavebnici jsem si koupil v době mého druhého, "dospělého" začátku zájmu o modelovou železnici. Dlouhou jsem ji silážoval v regále. Náhlá vlna touhy začít nějaký další projekt v N a trocha volného času mě přivedly otevřít krabici s touto stavebnící.

Začal jsem s toaletami a do hlavní budovy jsem se zatím nepouštěl. Celková idea byla stavebnici předělat tak, aby výsledkem bylo jakési nádraží v Sudetech. Neudržované, tak jak je u řady těchto nádraží neblahým zvykem. Začal jsem se hrabat ve svém archivu fotografií nádraží a železničních staveb a hledal pro toalety inspiraci. Především se mi jednalo o strukturu a barvu dřeva. Našel jsem jednu fotografii skladu ve stanici Branky na Moravě, která se mi zdála nejzajímavější.

Studoval jsem jsem i okapy a plechy na střeše a rozhodl jsem se, že se pokusím o jejich napodobení na svém modelu. 

Cihlovou část jsem upravil standardním způsobem - spáry mezi cihlami jsem jsme napustil olejovými barvami rozpuštěnými v kobaltovém sikativu. Další úprava byla provedena pigmentovými patinátory Agama a MIG. Dřevěné části jsem nejdřív nástříkal matnou hnědou Gunze Color a potom začal experimentovat akvarelovými pastelkami, které jsem v některých případech mírně rozetřel vlhkým štětcem (vlhčený vodou) a na závěr opět pigmentové patinátory. Okapy jsem nejdříve nastříknul šedým surfacerem Gunze. Potom jsem použil syntetickou Humbrol odstín základovka červená (MATT 70). Tu jsem nechal mírně přischnout a potom se jí snažil částěčně odstranit suchým hadrem. K doladění povrchu okapu tak, aby působil autenticky, jsem použil Vallejo Dark Red 70946 na tenoučký špičatý štětec. Potom jsem povrch zafixoval lakem. Po zachnutí jsem použil olejovou Van Dyckovu hnědou v sikativu. 

Výsledek není stejný jako na předloze, ale jsem s ním spokojen.

Asi rok poté jsem se rozhoupal k zahájení stavby výpravní budovy se skladem. Rozhodl jsem se, že změním fasádu podle inspirace jednoho stavení na Liberecku. Zruším okenice, budovu omítnu klasickou omítkou, původně zelenkavou (skutečně to existuje!!!) značně opršelou a zruším dřevěné obložení půdní části čel budovy. Zbrousil jsem odpovídající díly a vytvořil jsem s pomocí plastových polotovarů Evergreen strukturu reliéfu na omítce. Tyto části jsem dle již zmíněné inspirativní stavby nechal bílé. Díly jsem nastříkal šedým Mr.Surfacerem 500 od Gunze, následně opravil či upravil viditelné nedostatky a stříknul matnou akrylovou bílou. Zelenkavý tón omítky jsem dosáhl pomocí akvarelové pastelky, kterou jsem ještě opatrně roztíral vodou dle potřeby. Po důkladném proschnutí jsme vše nastříkal lesklým lakem. Poté patinoval olejovou barvou rozpuštěnou v kobaltovém sikativu.

Stavba dřevěných přístaveb - čekárny a skladu - probíhala podobně, jako u stavby toalet.

 

 

 

Ze stavby: Nádraží Faller 212107, velikost N (1:160)